Bende loverboys viel meisjes lastig in gesloten jeugdinstelling
Jeugdzorginstelling De Heldringstichting in Zetten is er niet in geslaagd de meisjes op de gesloten afdeling te beschermen tegen loverboys. Een bende mannen uit Nijmegen hebben over langere tijd kwetsbare meisjes uitgebuit door hen als prostituee te laten werken, hen fraude met DigiD te laten plegen en telefoonabonnementen te laten afsluiten. Onderzoek Dante moet bovenwater brengen wat er precies met de meisjes is gebeurd. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Dit voorjaar bleek de instelling in Gelderland nog goed te scoren op het gebied van preventie en hulpaanbod bij loverboy-problematiek. Het behaalde met 39 van de 40 punten een voldoende. Toch lijken de meisjes op de gesloten afdeling in Zetten niet veilig te zijn. Een slachtoffer werd overgeplaatst naar Pro Persona in Tiel door psychische problemen. Ook daar werd zij lastiggevallen door de loverboys.
Chantage met videomateriaal
De mannen laten de kwetsbare meisjes verliefd op hen worden en buiten hen vervolgens uit. Ook krijgen de jonge meisjes de drug GHB toegediend om hen gewillig en verslaafd te maken. Volgens onderzoekers in de zaak wisten de mannen precies welke meisjes zij moesten kiezen voor hun loverboy-praktijken. De slachtoffers werden bovendien gefilmd tijdens de seks. Hiermee werden zij gechanteerd om mee te werken, anders zouden de beelden op social media worden geplaatst.
Hoeveel slachtoffers precies zijn gemaakt, is niet helemaal duidelijk. Toen de politie in mei de verdachten arresteerden, werd gesproken over twaalf slachtoffers. Vier meisjes hebben aangifte gedaan. “Dat is echter het topje van de ijsberg”, stelt de officier van justitie. “We onderzoeken nog verklaringen van andere slachtoffers.” De Heldringstichting wilde niet reageren op de berichten in het Algemeen Dagblad.
Verdachten claimen onschuld
Twee mannen van 23 en 24 blijven voorlopig vastzitten. Zij verschenen gisteren voor de rechtbank in Arnhem. Een derde verdachte werd na zijn aanhouding weer vrijgelaten. De mannen zeggen niets verkeerds gedaan te hebben en dat er geen sprake is van gedwongen seks. De zaak wordt inhoudelijk pas volgend jaar behandeld.
Door: Redactie Nationale Zorggids