15 april 2016 om 15:54
< 1 min lezen

CBS: ‘Jongeren vinden eigen alcoholgebruik niet schadelijk’

Bijna 7 op de 10 jongeren tussen 12 en 25 jaar die wel eens alcohol drinken vinden hun eigen alcoholconsumptie niet schadelijk voor hun gezondheid. Van de stevig drinkende jongeren (zes glazen per keer of meer) is dit meer dan de helft. In 2014 werd de wettelijke leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie verhoogd naar 18 jaar. Jeugd jonger dan 18 jaar vindt deze nieuwe leeftijdsgrens vaker te hoog dan volwassen jongeren. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen van CBS.

Ruim een kwart van de jongeren die alcohol gebruiken, denkt dat zijn of haar eigen alcoholgebruik schadelijk voor de gezondheid is. Jongeren die relatief veel drinken, vinden over het algemeen hun alcoholgebruik vaker schadelijk dan jongeren die relatief weinig nuttigen. Toch vindt meer dan de helft van de stevige drinkers hun alcoholgebruik niet schadelijk.

Ruim de helft van de jongeren die wel eens alcohol gebruiken, drinkt elke week. Aan jongeren is ook gevraagd of ze zelf vinden dat ze weinig, gemiddeld of veel alcohol drinken. De helft van de drinkende jongeren vindt dat ze niet veel en niet weinig consumeren, 6 procent zegt veel te drinken en de overige 43 procent vindt dat ze weinig drinken. Van de jongeren die zeggen dat ze weinig nuttigen, drinkt 24 procent dagelijks of wekelijks alcohol en 12 procent drinkt per keer minimaal zes glazen alcohol.

De meeste jongeren vinden de leeftijdsgrens van 18 jaar precies goed. Wel maken jongeren onderscheid in zwak en sterk alcoholhoudende drank: 59 procent is het eens met de grens van 18 jaar voor zwak alcoholhoudende drank en 63 procent voor sterk alcoholhoudende drank. Dertig procent vindt de grens te hoog voor zwak alcoholhoudende drank, 4 procent vindt de grens voor sterke drank te hoog. Drie op de tien jongeren vinden 18 jaar sowieso te jong om sterke drank te gebruiken.

Jongeren van 15 tot 18 jaar zijn vaker van mening dat de leeftijdsgrens te hoog is dan volwassen jongeren. Een deel van deze groep mocht vóór de wetswijziging nog zwak alcoholhoudende drank nuttigen. Ook jongeren die relatief veel alcohol gebruiken en jongeren die op het platteland wonen vinden de leeftijdsgrens vaker te hoog dan jongeren die relatief weinig drinken of in de stad wonen.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Verdachte zedenzaak Barendrecht voor psychologisch onderzoek naar Pieter Baan Centrum

    Gisteren om 12:42
    • Jeugdzorg

    Zeven miljoen voor vaccinatiecampagnes wijken grote steden

    Gisteren om 11:20