‘Cliënten in jeugdzorg en GGZ krijgen moeilijk toegang tot schuldhulp’
Tienduizenden Nederlanders kloppen bij hun gemeente tevergeefs aan voor professionele schuldhulpverlening. Die laten namelijk alleen mensen toe die voldoen aan strenge criteria, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Dat meldt de NOS.
Hulpverleners in onder meer jeugdzorg, verslavingszorg, GGZ, en reclassering zeggen dat hun cliënten bijna geen toegang krijgen tot gemeentelijke schuldhulpverlening. Zolang bij de mensen schulden blijven bestaan, is het vrijwel niet mogelijk om goed te werken aan een moeilijke gezinssituatie, een verslaving, werkloosheid of psychische problemen.
Volgens staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken mogen gemeenten mensen met financiële problemen de toegang tot schuldhulpverlening niet blokkeren, zonder dat naar de individuele omstandigheden wordt gekeken. “Dat is op basis van de wet absoluut niet de bedoeling”, zegt Klijnsma. Wordt iemand niet individueel bejegend, dan adviseert Klijnsma om naar de gemeenteraad of ombudsman te gaan. “Maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen.”
Uit een ruwe schatting van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht blijkt dat jaarlijks 150.000 Nederlanders afgewezen worden voor schuldhulp. Dat gebeurt op basis van algemene uitsluitingsgronden. Onder meer mensen die in een echtscheiding zitten, een huurschuld hebben of hun administratie niet op orde hebben komen niet in aanmerking.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt dat het de bedoeling is dat bij alle mensen de individuele omstandigheden worden bekeken, maar of dat ook echt gebeurt, weet de VNG niet. “In de ruwe schatting van 150.000 mensen die tevergeefs aankloppen bij gemeenten, herkent de VNG zich niet”, zegt een woordvoerder.
© Nationale Zorggids