Eerste stapjes kind deels genetisch bepaald
Niet elk kind zet zijn eerste stapjes op hetzelfde moment. De één loopt al met 9 maanden, de ander pas na zijn tweede verjaardag. Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Surrey speelt erfelijkheid daarin een grotere rol dan gedacht. Dit meldt Metro.
Uit een studie onder meer dan 70.000 baby’s blijkt dat 25 procent van de verschillen in het moment van los leren lopen een genetische achtergrond heeft. De betrokken genen beïnvloeden vooral de hersenen, zoals de grootte van motorische hersengebieden en hersenschorsvouw. Dit blijkt dan weer directe invloed te hebben op hoe makkelijk en snel een kind leert bewegen.
Minder kans op ADHD
Opvallend is dat deze genen ook samenhangen met andere eigenschappen. Kinderen die genetisch wat later leren lopen, blijken volgens het onderzoek minder kans te hebben op ADHD en blijven gemiddeld langer in het onderwijs. Het tempo van leren lopen zegt dus iets over de ontwikkeling van de hersenen en niet alleen over bijvoorbeeld spieren.
Kinderen met zeldzame genetische aandoeningen waarbij deze genen minder functioneren, hebben vaak een lagere spierspanning en leren soms helemaal niet lopen. Ook dit bevestigt de rol van genetica bij mijlpalen op het gebied van motoriek.
Omgevingsinvloeden
Desondanks blijven ook omgevingsinvloeden belangrijk. Motorische ontwikkeling wordt volop gestimuleerd door gezonde voeding, een veilig omgeving en voldoende ruimte om te bewegen. Dat een kind later leert lopen, is ook geen reden tot zorgen. Er is wellicht simpelweg een genetische reden voor.