19 februari 2025 om 13:07
2 minuten lezen

Ernstige misstanden bij Zorggroep Hilzijn: verkrachtingen en criminele inmenging

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Vóór 2022 was Zorggroep Hilzijn een organisatie voor beschermd wonen, maar na het mislopen van de aanbesteding hiervoor stapte Hilzijn vol in de jeugdzorg in Midden- en Noord-Limburg. Maar die omschakeling verliep desastreus. Medewerkers melden ernstige misstanden, zoals gedwongen prostitutie, drugscriminaliteit en geweldsdelicten. Dit meldt L1Nieuws.

Na de overstap naar de jeugdzorg nam de instelling bijna iedereen aan, ook de meest complexe gevallen die elders werden afgewezen. Jongeren met zware gedragsproblemen, verslavingen en strafmaatregelen belandden in groepen van acht tot tien personen. Gemiddeld bestond een groep uit drie jongeren met een enkelband of gebiedsverbod, twee jongeren met een eetstoornis en twee die zichzelf verwondden. Bijna iedereen had een verslaving. De dynamiek in deze groepen was onhoudbaar, zeggen bronnen.

Personeel zonder papieren

De heftige woongroepen stonden onder toezicht van onervaren of zelfs ongeschoolde medewerkers. Sommigen kregen pas na indiensttreding te horen dat ze een certificaat moesten halen om officieel als behandelaar te werken. Anderen vertrokken al na enkele maanden door de onhoudbare werkdruk en onveilige situaties.

Ernstige incidenten

Dagelijks ontstonden gewelddadige incidenten. Medewerkers riepen regelmatig politiebijstand in, maar kregen te horen dat er ‘geen tijd’ was. Jongeren werden ingezet voor drugshandel en prostitutie. Meisjes kregen opdrachten om zich in hotels te prostitueren, terwijl jongens drugs en pinpassen moesten verspreiden. Een 16-jarig meisje werd tijdens haar verblijf bij Hilzijn verkracht. De dader vernietigde het bewijsmateriaal doordat agenten de situatie verkeerd inschatten.

Een mannelijke bewoner had flakka geslikt en ging door het lint. Zeker vier keer zocht een medewerker contact met de politie, maar die kwam niet opdagen. Na de vierde keer werd de instelling verteld dat ze hem moesten brengen. Criminelen zouden zich hebben ingemengd, waardoor jongeren verplicht moesten weglopen en meisjes naar hotels moesten om zichzelf te prostitueren.

Slechte samenwerking

Om de problemen het hoofd te bieden, richtte Hilzijn een speciaal flyteam op, waar ook het Openbaar Ministerie, de politie bij waren betrokken. Maar de samenwerking ging allesbehalve soepel en zodoende lukte het niet om succesvol aangiften te doen. In plaats van dat de politie ingreep bij incidenten met gedwongen prostitutie door minderjarigen, moesten medewerkers met gevaar voor eigen leven in actie komen.

Ondanks de meldingen van ex-medewerkers over misstanden, registreerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) slechts een handvol incidenten. Gemeente Venlo bagatelliseerde de problemen en noemde de situatie een gevolg van het afbouwen van gesloten jeugdzorg. De directie van Hilzijn weigert inhoudelijk te reageren. De IGJ onderzoekt of er verdere stappen nodig zijn, maar blijft vaag over mogelijke ingrepen.

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • Jeugdzorg

    Europese regio had in 2024 het hoogste aantal mazelenbesmettingen sinds 1997

    14 maart 2025 om 09:53

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht