13 juli 2016 om 14:33
2 minuten lezen

In gesprek over pleegzorg

Wist u dat er in Limburg 1.000 pleegkinderen zijn? Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat het om 2.000 ouders en minimaal 1.000 pleegouders gaat? Dat betekent dat er minimaal 5.000 betrokkenen rondom pleegzorg zijn! Daarbij hebben we nog niet eens alle andere voor dit pleegkind belangrijke personen meegerekend, zoals opa’s, oma’s, leerkrachten en betrokken professionals.

De Limburgse gemeenten zijn op donderdag 7 juli in het Forum in Roermond in gesprek gegaan met ouders, pleegkinderen, pleegouders en alle andere onmisbare mensen die betrokken zijn bij pleegzorg. Wethouder Marianne Smitsmans heette iedereen welkom. Het doel van deze bijeenkomst was om van ouders, pleegkinderen, pleegouders (uit het eigen netwerk of een bestand), pleegzorgwerkers, hulpverleners, gezinsvoogden en alle andere betrokkenen te horen hoe zij tegen pleegzorg aankijken. Voorafgaand aan 7 juli is ook een aantal pleegkinderen met elkaar in gesprek gegaan om hun verhaal te vertellen en ervaringen met elkaar te delen.
 
Wethouder Marianne Smitsmans blikt terug op de bijeenkomst: “Er was een prettige sfeer en de enorme betrokkenheid van iedereen viel op. Ik hoorde van enkele aanwezigen dat ze het zo fijn vonden dat ze nu eens gehoord worden. Daar doen we het voor natuurlijk. Goede pleegzorg kan maar op 1 manier. Samen met ouders, pleegkinderen, pleegouders én vele andere betrokkenen.”
 
Eén van de pleegouders  zei: “ Eindelijk worden we eens gevraagd om ons verhaal te vertellen. Dan moet ik ook komen om dat te doen.” Weer een ander zei: “Wij als pleegouders zijn de professionals, niet de mensen die bij de zorginstellingen werken.”
 
Echte ervaringen
Het is belangrijk om van ouders, pleegkinderen, pleegouders en alle andere betrokken rondom pleegzorg ervaringen te horen, zodat we weten wat er leeft rondom pleegzorg. Wat komen ze nu allemaal tegen in het dagelijkse leven? Tijdens deze dag stonden een paar vragen centraal waar we graag antwoord op willen krijgen: Hoe kunnen we pleegzorg samen nog sterker maken? Wat heb je daar als ouder, pleegkind, pleegouder of andere betrokkene voor nodig? Het vervolg op deze bijeenkomst is om alle ideeën in acties om te zetten, zodat pleegzorg de plaats krijgt die zij verdient. Ook blijven we in gesprek.
 
Aandacht voor pleegzorg
Door de invoering van de nieuwe Jeugdwet kregen gemeenten ook pleegzorg als nieuwe taak. Pleegzorg wordt vaak omschreven als het (tijdelijk) opvoeden en verzorgen van een kind van iemand anders. Een eenvoudige omschrijving waar een hele wereld achter schuil gaat. Met allemaal betrokken mensen die sámen de enorme klus moeten klaren om zorg te dragen voor het kind. De gemeenten in Limburg vinden daarom dat pleegzorg meer aandacht moet krijgen.
 
Grote uitdagingen
Ook voor gemeenten waren de nieuwe taken vanuit de nieuwe Jeugdwet vaak nog onbekend en zeker onontgonnen terrein. Dat geldt ook voor pleegzorg. De financiële kortingen die gepaard gingen met deze nieuwe taken confronteerden gemeenten daarmee niet alleen met een inhoudelijke uitdaging (inzicht krijgen in wat deze nieuwe taken behelzen), maar ook met een financiële uitdaging. Deze uitdagingen zijn samen zo groot dat we niet kunnen volstaan met de dingen anders doen. We moeten echt ándere dingen gaan doen. Als gemeente kunnen en willen we dat niet alleen. Daarbij hebben we iedereen die te maken heeft met pleegzorg nodig. De start is op 7 juli 2016 gemaakt.

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Opnamestop voor jeugdhulpinstelling die Woodbrookers moet vervangen

    Vandaag om 12:49
    • Jeugdzorg

    Schurft op de kinderopvang; ouders vragen om ‘kansloze’ preventieve behandeling

    Vandaag om 11:49