Jeugd-ggz-instelling kan niet meer vechten tegen lage tarieven
De Limburgse ggz-instelling Mondriaan staakt binnenkort de hulp aan kinderen. Psychiaters en verpleegkundigen kunnen de werkdruk niet meer aan en om erger te voorkomen stelt de zorginstelling een behandelstop in. Dat meldt NRC.
De werkdruk is ontstaan door de gemeentelijke bezuinigingen, zegt de instelling dat geestelijke gezondheidszorg verleent in Zuid-Limburg. Met minder mensen dezelfde zorg leveren, is ondoenlijk geworden, laat bestuurder Julliette van Eerd weten.
“Ik grijp in voordat de werkdruk voor mijn psychiaters en verpleegkundigen onverantwoord hoog wordt. Niemand wil dat kinderen de dupe worden van de situatie, maar dit kan zo niet langer”, aldus Van Eerd.
De instelling behandelt momenteel zo’n vijfhonderd kinderen. Hoeveel er last krijgen van de behandelstop is nog niet bekend. Patiënten, familie en verwijzers worden hiervan op de hoogte gesteld, zodra meer informatie beschikbaar is. De kans is groot dat er binnen enkele weken al veranderingen worden doorgevoerd.
Afgelopen vrijdag liet ook de William Schrikker Groep weten in 2018 geen zorg meer te gaan verlenen aan gemeenten die niet genoeg willen betalen. Gemeenten moeten de jeugdzorg Europees aanbesteden. De aanbestedingseisen voor 2018 lagen al vast, iets waar de William Schrikker Groep niet tegenop kan boksen. “We konden niet in gesprek over het probleem war de lage tarieven ons voor stellen”, laat een woordvoerder van de gespecialiseerde jeugdzorginstelling weten. Daarom doet de organisatie ook niet mee met de aanbesteding voor komend jaar. De kans is groot dat kinderen en gezinnen die zorg ontvangen van de William Schrikker Groep moeten overstappen naar een andere zorgaanbieder.
Door: Redactie Nationale Zorggids