Jeugdzorgaanbieders moeten gewoon naar rechter kunnen stappen
Een recente uitspraak van de rechtbank Almelo heeft het recht van zorgaanbieders in Twente om juridische stappen te ondernemen tegen gemeenten bevestigd. De zaak draaide om het contract voor jeugdzorg dat vanaf 2025 in Twente wordt uitgevoerd door veertien gemeenten onder de naam SamenTwente. In dit contract is een opvallende clausule opgenomen die zorgaanbieders verbiedt naar de rechter te stappen, en hen verplicht eventuele geschillen op te lossen via mediation en een landelijke geschillencommissie. Doppa Zorg en Helios Kind en Jeugd stapten naar de rechter om bezwaar te maken tegen deze clausule en de lage tarieven. Dit meldt TwenteFM.
Volgens de rechtbank in Almelo is het blokkeren van een rechtsgang ‘disproportioneel’. De rechtbank oordeelt dat zorgaanbieders het recht behouden om naar de rechter te stappen, zelfs als contracten alternatieve geschillenoplossingen bieden zoals mediation. Door zorgaanbieders te verplichten eerst naar een geschillencommissie te stappen – en hen belemmeren rechtszaak aan te spannen – is het fundamentele recht op toegang tot de rechter aangetast. Dit zou betekenen dat zorgverleners die het contract willen tekenen, geen juridische opties meer hebben.
Lage tarieven voor ambulante jeugdzorg
De rechtszaak werd ook aangegrepen door Doppa Zorg en Helios om hun bezwaren tegen het aangeboden standaardtarief van 1,96 euro per minuut voor ambulante jeugdhulp te uiten. Zij voerden aan dat dit tarief niet de werkelijke kosten dekt. Zeker niet met hoogopgeleid personeel in dienst. De rechtbank geeft hen op dit punt echter geen gelijk en oordeelt dat SamenTwente het tarief voldoende heeft onderbouwd. Het samenwerkingsverband stelt dat dit tarief gebaseerd is op een marktanalyse die de gemiddelde kosten weerspiegelt.
Aanbestedingsproces aangepast
SamenTwente is door de rechter verplicht om de clausule rond de rechtsgang in het contract aan te passen. Zorgaanbieders mogen niet contractueel worden beperkt in hun recht om naar de rechter te stappen. Wat betreft de financiële impact van de uitspraak voor Doppa en Helios, is het afwachten of zij met het vastgestelde tarief kunnen en willen werken. Als het aan de rechter ligt, vangen ze het verschil kosten op een andere manier op.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky