Kritiek op jeugdzorgregio’s; Karremans licht keuze toe
De langverwachte beslissing over de indeling van jeugdzorgregio’s is onlangs genomen, maar een grote hervorming blijft uit. Het kabinet kiest voor 41 regio’s, slechts één minder dan voorheen. Vooral Midden-Limburg en enkele Brabantse gemeenten krijgen een aangepaste indeling. Veel gemeenten en zorgaanbieders hadden juist gehoopt op minder regio’s, om de bureaucratie te verminderen. Staatssecretaris Vincent Karremans voor Jeugd legt zijn keuze uit aan de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ). Dit meldt Skipr.
Karremans benadrukt dat de keuze is gebaseerd op bestuurlijke stabiliteit. Regio’s die al goed functioneren, blijven grotendeels onveranderd. Toch blijft de kritiek dat de samenwerking tussen regio’s te vrijblijvend is. Er zijn geen strikte afspraken over hoe gemeenten en zorgaanbieders binnen en tussen regio’s moeten samenwerken. Dit roept de vraag op of de nieuwe indeling daadwerkelijk verbeteringen oplevert. De staatssecretaris benadrukt dat de keuze om kaders weg te laten bewust is geweest, omdat per jeugdhulpvorm verschilt met welke regio’s samengewerkt moet worden. Het is dus een maatwerkaanpak.
Geen deadline voor contractering specialistische jeugdzorg
Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) dringt aan op een vaste termijn waarbinnen regio’s de specialistische jeugdzorg moeten contracteren. Karremans kiest er echter bewust voor geen harde deadline te stellen. Gemeenten krijgen de tijd om lopende contracten af te ronden en nieuwe afspraken te maken. Dit betekent dat sommige regio’s jaren in een overgangsfase blijven. Maar uit gesprekken blijkt dat het in de meeste regio’s om een kortere periode zal gaan, schrijft de staatssecretaris.