Meer aandacht nodig voor gehoorschade bij jongeren
Gehoorverlies door lawaai is een groeiend probleem onder kinderen en jongeren. De Gezondheidsraad roept op om gehoorschade bij 5- tot 18-jarigen beter in kaart te brengen. Het gaat om een onomkeerbaar probleem dat grote invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Toch is er nog weinig bekend over de precieze omvang en ontwikkeling van gehoorverlies in deze groep. Dit meldt de Gezondheidsraad.
De Gezondheidsraad doet verschillende aanbevelingen om het probleem beter te onderzoeken. De Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD kan worden uitgebreid met vragen over gehoor. Ook kunnen bestaande vragenlijsten van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) worden aangepast. Door landelijke registratie en monitoring ontstaat een duidelijker beeld.
Structurele gehoortest
Daarnaast wordt gekeken naar structurele gehoortesten. Het ministerie van Volksgezondheid vroeg de Gezondheidsraad of een landelijke screening voor kinderen wenselijk is. De raad vindt dat eerst meer onderzoek nodig is naar geschikte testmethoden en effectieve vervolgstappen bij vastgestelde gehoorschade.
Preventie blijft de sleutel
De raad benadrukt dat preventie de sleutel is in de aanpak van gehoorschade. Bewustwording over risicovol luistergedrag, zoals hard volume bij muziek, en het gebruik van gehoorbescherming zijn cruciaal. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen, vooral aangezien gehoorschade onomkeerbaar is en dus helemaal niet te genezen is.