Schrijven

NIJMEGEN – Om een taak goed uit te voeren, is een goed evenwicht tussen aandacht focussen en aandacht verschuiven belangrijk, zo meldt gezondheidsnet.nl.

Uit onderzoek van Martine van Schouwenburg van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat een samenwerking tussen twee verschillende hersengebieden belangrijk is om de perfecte balans tussen focus en aandacht te verschuiven. Deze balans wordt gecreërd door de samenwerking tussen de  basale ganglia, een groep hersenstructuren die betrokken is bij de controle van bewegingen en de prefrontale cortex, een gebied in de hersenen dat betrokken is bij cognitieve en emotionele functies.

Voor mensen die een goede balans tussen de twee hersengebieden hebben, is het gemakkelijker om taken uit te voeren waarbij het evenwicht tussen concentratie en aandacht verschuiven belangrijk is, dan bij mensen die dit niet hebben.

Psychiatrische stoornissen zoals ADHD, kunnen worden veroorzaakt door onvoldoende balans tussen de twee hersengebieden. ADHD wordt ook wel het aandachtstekort-hyperkinetische stoornis genoemd.

© Nationale Zorggids / Melissa Huisman