Wachtlijsten, inspectie, toezicht

UTRECHT – De samenwerking rond jongeren op wachtlijsten tussen bureaus jeugdzorg en jeugdzorginstellingen is door verbeterde samenwerkingsafspraken goed. Er moet echter beter gelet worden op jongeren die tijdens het wachten op vrijwillige zorg geen overbruggende hulp krijgen, zo blijkt uit een onlangs verschenen rapport van de Inspectie Jeugdzorg. Dat meldt het Nederlands Jeugd Instituut.

Door onderzoek door de Inspectie bij vijf bureaus jeugdzorg en vijf jeugdzorginstellingen met een lange wachtlijst werd de veiligheid van jongeren op de lijst onderzocht. Hieruit blijkt dat de bureaus jeugdzorg vooraf de risico’s voor de jongeren voldoende inschatten. Jongeren die door een jeugdbeschermingsmaatregel wachten op jeugdzorg of die wachten op vrijwillige jeugdzorg maar intussen hulp of begeleiding krijgen zijn voldoende in beeld.

Onder meer doordat er de afgelopen jaren samenwerkingsafspraken gemaakt zijn over de wachtlijsten. Waardoor er periodiek overleg plaats vindt, medewerkers aangesteld zijn voor ‘wachtlijstbeheer’ en organisaties gegevens uitwisselen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal