Normal_kind_misbruik_knuffel

LONDEN (Novum/AP) - Seksueel misbuik van kinderen komt op grote schaal voor in Engeland. Dat staat in een tussentijds onderzoeksrapport van een overheidscommissie, dat woensdag verscheen. In de onderzochte periode van veertien maanden werden meer dan 2400 kinderen misbruikt. Ongeveer 16.500 kinderen lopen volgens de commissie, OCC, een groot risico om seksueel geëxploiteerd te worden. Het betreft het grootste onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen dat ooit in Engeland is verricht. De OCC dringt aan op snelle maatregelen om kwetsbare kinderen beter te beschermen.

De Engelse Kindercommissaris Maggie Atkinson zei dat het rapport iedereen wakker zou moeten schudden. "Ieder van ons is het alle slachtoffers schuldig om op te letten, te luisteren en in actie te komen om een eind te maken aan de seksuele exploitatie van kinderen", zei ze.

Het rapport volgt op een reeks verhalen over bendes die getroebleerde minderjarige meisjes in de val lokken door hen zogenaamd het hof te maken. Daarnaast speelt momenteel de zaak van de eind vorig jaar overleden televisiepresentator Jimmy Savile, die zich tientallen jaren aan jonge meisjes zou hebben vergrepen. Deze zaak is extra schokkend, omdat velen van het gedrag van Savile geweten blijken te hebben, maar er nooit is ingegrepen.

De commissie heeft vastgesteld dat het misbruik veel omvangrijker is dan werd gedacht en dat veel slachtoffers verstoken zijn gebleven van professionele hulp en geen aangifte hebben gedaan. Het rapport is gebaseerd op gegevens van de politie, bureaus voor jeugdzorg en instellingen voor eerstelijnsgezondheidszorg. De commissie concludeert dat seksueel misbruik van kinderen door tal van oorzaken, waaronder gebrekkige registratie, in de meeste gevallen niet aan het licht komt. In het rapport wordt ook opgemerkt dat het misdrijf 'seksueel misbruik van kinderen' niet in de wet is opgenomen, wat de opsporing bemoeilijkt.