VOG, Fred Teeven, versoepeling

UTRECHT – Jongeren die voor hun 23ste jaar strafbare feiten hebben gepleegd, kunnen in het vervolg sneller weer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen. De versoepeling geldt niet voor jongeren die een zedendelict hebben gepleegd of een ernstig geweldsdelict hebben begaan. Dat meldt het Nederlands Jeugd Instituut.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven zei gisteren tijdens de bespreking van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer dat jongeren die voor hun 23ste een strafblad hebben gekregen, na twee jaar een VOG kunnen krijgen. Eerst was deze termijn 4 jaar, mits ze in die tijd niet van het rechte pad zijn gegaan. Voor jongeren die een zedendelict of ernstig geweldsdelict hebben gepleegd blijft de periode 4 jaar. Volgens cijfers gaat het jaarlijks om ruim 1.200 jongeren.

In de praktijk wordt steeds vaker door werkgevers een VOG gevraagd, waardoor deze jongeren in de problemen komen als ze gaan werken of stage moeten lopen voor een opleiding. De maatregel moet het daarom voor jongeren met een strafblad makkelijker maken om een stageplek of werk te vinden.   

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal