Jeugdzorg in Den Haag

DEN HAAG - De eerste belangrijke stap naar een vereenvoudigde jeugdzorg in Den Haag is gezet: de Zuid-Hollandse gemeente heeft het voornemen de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD), Jong Florence en Bureau Jeugdzorg samen te voegen in een nieuwe gemeentelijke dienst Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Dit meldt de website van de gemeente.

De komende jaren wordt jeugdzorg steeds meer een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Door de samenvoeging zullen jongeren uiteindelijk profiteren van een vereenvoudigde aansturing en financiering van de jeugdzorg.

De situatie is nu echter nog anders. Er zijn een groot aantal verschillende partijen betrokken bij jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg. Dit is niet alleen bestuurlijk ingewikkeld, maar er ontstaat ook onduidelijkheid en geldstromen zijn volgens wethouder Karsten Klein onoverzichtelijk.

Een gemeentelijke dienst is volgens de gemeente het meest geschikt voor een publieke taak als jeugdzorg, iets wat niet op afstand moet gebeuren. Het CJG moet de plek worden voor ouders, jongeren en professionals voor advies, informatie en vragen over alles wat met jeugdzorg te maken heeft.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten