Normal_papier_stapel_artikelen_werk

AMSTERDAM (Novum) - De archieven van jeugdzorg zijn slecht toegankelijk en worden te snel vernietigd. Dossiers zijn daardoor nauwelijks terug te vinden. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van een rapport van het kenniscentrum Nederlands Jeugd Instituut (NJI).

Deskundigen vrezen dat de problemen alleen maar groter worden als jeugdzorg in 2014 niet meer bij de provincies maar bij de gemeenten wordt ondergebracht. Daardoor raken vermoedelijk nog meer dossiers op drift.

Dossiers raken nu vaak zoek doordat jeugdinstellingen met elkaar fuseren of worden opgeheven. Ook wordt informatie dikwijls gewist als een kind wordt overgeplaatst. Doorgaans begint elke hulpverlener z'n eigen dossier.

De stichting Steunfonds Pro Juventute, die het NJI opdracht tot het onderzoek gaf, vindt dat jeugddossiers voortaan bewaard moeten worden in een centraal archief. Ook moeten de bewaartermijnen drastisch worden verlengd.

De papieren chaos is vooral lastig voor volwassenen die als kind onder jeugdzorg vielen en nu opheldering willen over hun eigen achtergrond. Nu belanden dossiers gemiddeld al na vijftien jaar in de papierversnipperaar.