Transitie, Flevoland, zorg aan jeugd

ALMERE – Maandag hebben de zes gemeenten in Flevoland en jeugdzorgpartners Vitree, Triade, Bureau Jeugdzorg en LSG-Rentray een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De samenwerking is een vervolg op het convenant Zorg voor Jeugd Flevoland dat afgelopen oktober is afgesloten tussen deze gemeenten en de provincie, zo meldt de gemeente Almere.

In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken samen te werken aan een soepele overgang van jeugdzorgtaken naar de gemeente. In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning en hulp aan kinderen, jongeren en ouders. Deze taken worden nu nog grotendeels uitgevoerd door het Rijk en de provincie.

Gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor opvoedondersteuning en de jeugdgezondheidszorg. Daar komen uiteindelijk taken bij als jeugdreclassering, -bescherming en -hulpverlening, het Advies- & Meldpunt Kindermishandeling en crisisopvang. De Flevolandse gemeenten en jeugdzorgpartners werken nauw samen om de overdracht van deze taken goed voor te bereiden. Hierbij wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de huidige aanpak: een gezin, een plan, een aanpak, ook op school.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal