Transitie jeugdzorg, Overijssel, opgave

ZWOLLE – In Overijssel is begonnen met de transitie van de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten, waarbij zij verantwoordelijk worden voor het op maat maken van de zorg. Dit wordt een lastige opgave aangezien de verandering gepaard gaat met een bezuiniging van ruim 20 procent op het landelijke budget van 450 miljoen, zo meldt RTV Oost.

In 2015 worden de taken binnen de jeugdzorg van de provincie overgedragen naar de gemeenten. Ook zal Bureau Jeugdzorg Overijssel verdwijnen. Volgens betrokkenen gaat veel mis in de jeugdzorg, door de grote hoeveelheid betrokken instanties. Hierdoor worden cliënten vaak van het kastje naar de muur gestuurd en krijgen zij te maken met veel verschillende hulpverleners. 

Het is volgens betrokkenen zaak dat gemeenten straks inzetten op preventie. Door een goede diagnose in het beginstadium kunnen verdere problemen in een gezin voorkomen worden. Hierdoor kunnen kinderen langer in de thuissituatie blijven en kan er bovendien flink bespaard worden op de inzet van de hulpverlening.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal