Groente en fruit

AMSTERDAM (Novum) - De 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet wordt niet uit huis geplaatst. Tom Watkins gaat vanaf 7 januari naar een erkende school. Deze afspraken zijn het resultaat van bemiddeling van Kinderombudsman Marc Dullaert.

De ombudsman zat aan tafel met Tom en zijn moeder, Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam, leerplichtambtenaren, het Geert Groote College Amsterdam en de Wereldschool.

Bureau Jeugdzorg begon deze maand een spoedprocedure om de jongen uit huis te plaatsen, omdat hij niet deelneemt aan erkend onderwijs. Afgesproken is om deze spoedprocedure stop te zetten, aangezien Tom vanaf 7 januari onderwijs volgt bij de Wereldschool en leerling is van het Geert Groote College Amsterdam.

Onderwijs via de Wereldschool maakt het mogelijk dat Tom zowel in Groot-Brittannië als in Nederland onderwijs kan volgen. Dit is van belang omdat Tom en zijn moeder in het lopende schooljaar ook geregeld bij zijn broer en vader in Groot-Brittannië verblijft.

Alle partijen zijn verheugd over de oplossing. "Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom", zegt Dullaert in een verklaring. "Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet."

Toms moeder weigerde haar zoon twee jaar naar school te sturen vanwege pesterijen om zijn dieet. Hij kreeg thuis les, zonder toestemming van de leerplichtambtenaar. De jongen dook onlangs onder naar aanleiding van de mogelijke uithuisplaatsing.

Moeder en zoon eten al jaren alleen maar rauwe groenten, fruit, zaden en noten. De moeder wil het eten niet verhitten omdat dan vitamines en enzymen verloren zouden gaan. Volgens kinderartsen is de jongen door het dieet ondervoed geraakt.