Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

LONDON (Novum/AP) - De leermeester van de toenmalige premier Margaret Thatcher wilde in de jaren tachtig met een reeks 'griezelspotjes' tienermeisjes ontmoedigen zwanger te worden. De vroegere Britse minister van onderwijs, Keith Joseph, pleitte bij haar voor een afschrikkingscampagne, ook al besefte hij dat zijn voorstel omstreden zou zijn. Dat blijkt uit documenten die de Britse Nationale Archieven na dertig jaar heeft mogen openbaren.

Joseph hoopte met de ontmoedigingsfilmpjes het aantal zwangerschappen terug te brengen van 'steevast de meest onvolwassen' meisjes 'uit de slechtste gezinnen'. "Zij beginnen onbezonnen aan het ouderschap", schreef hij in oktober 1982 aan premier Thatcher.

Van de opvoeding kwam volgens Joseph vervolgens weinig terecht, en dat was 'een belangrijke oorzaak van gebrekkige scholing en van criminaliteit'. "De meisjes die het grootste risico lopen doen geen moeite zich in te tomen, noch staan ze op het gebruik van voorbehoedsmiddelen, noch hebben ze de tegenwoordigheid van geest om op tijd een abortus te overwegen."

Dat vroeg volgens Joseph, alias de Malle Monnik, om een onorthodoxe oplossing. De 'kwetsbaarsten' onder de voor tabaksverslaving ontvankelijke Britten leken gevoelig voor 'anti-rookspotjes met hedonistische en kortetermijnargumenten', meende Joseph, dus dat beloofde wat voor een campagne tegen tienerzwangerschap.

Josephs voorstel doet denken aan een omstreden toespraak die hij acht jaar eerder hield. Hij waarschuwde toen dat alleenstaande moeders 'die als tiener zwanger raakten, in de sociale klassen 4 en 5' (arbeiders en de laagste bestaansniveaus, red.) het evenwicht van 'onze mensensoort' bedreigden. Die woorden riepen het spookbeeld van menselijke rassenteelt op en daarmee vergooide Joseph volgens velen zijn kansen op het partijleiderschap.