Normal_fred_teeven_vvd

AMSTERDAM (Novum) - Twee op de drie kinderen ontmoeten hun gezinsvoogd niet op tijd als de rechter bepaalt dat zij snel bescherming nodig hebben. De rest staat op een wachtlijst en dat is onacceptabel, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven volgens de Volkskrant in een Kamerbrief.

Als een rechter heeft bepaald dat een kind bescherming nodig heeft, mag het maximaal vijf werkdagen duren voor ze een gezinsvoogd zien. In twee op de drie gevallen wordt die termijn dus niet gehaald. Teeven wil in gesprek met provincies en brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland om dat terug te dringen.

De toewijzing van een gezinsvoogd is pas aan de orde als vrijwillige hulp niet werkt bij kinderen die uit huis dreigen te worden gezet, verslaafd zijn of een psychische aandoening hebben. Jeugdzorg Nederland erkent dat het beter moet. "Bellen alleen is niet meer genoeg", zegt vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef in de krant.

Wel benadrukt Sprokkereef dat er minderen kinderen op een wachtlijst staan dan het lijkt. "Sommige jeugdbeschermers zijn al aanwezig bij de rechtszitting; die zie je niet terug in de cijfers." Ook wijst hij erop dat een voogd ook kan zijn toegewezen zonder dat er fysiek contact is geweest.