Bureau Jeugdzorg

VELUWE - De evaluatie van het in 2011 gestart experiment 'Jeugdzorg Dichtbij' op de Veluwe, waarbij Bureau Jeugdzorg niet wordt ingeschakeld, maar kinderen en jongeren direct naar de ambulante hulpverlening worden doorverwezen, toont aan dat dit positief uitpakt. Dat meldt De Stentor.

Dit is goed nieuws, omdat door de aankomende wijzigingen de verantwoordelijkheid over de jeugdzorg naar de gemeenten wordt overgeheveld. Dit moet per 2015 het geval zijn.

In eerste instantie bleek het experiment nog niet helemaal vlekkeloos te verlopen, maar gaandeweg kregen de regionale instanties meer meldingen binnen. De aanbieders van jeugdzorg zijn positief over de nieuwe aanpak. "De professionals vinden dat ze slagvaardiger kunnen optreden. De nieuwe werkwijze is efficiënter en beperkt de bureaucratie", aldus Tineke Knegtering, coördinator van het Centrum voor Jeugd en Gezin Ermelo.

Ook voor Bureau Jeugdzorg is de uitkomst van het experiment goed nieuws. Teamleider van Bureau Jeugdzorg Gelderland Alex Vinke vindt dat de hulpverlening via de Centra voor Jeugd en Gezin voldoende is en verwacht dat Bureau Jeugdzorg zo meer ruimte kan krijgen om zich op crisissituaties te richten.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem