Gezinscoach, effectief, zelfredzaamheid vergroten

GRONINGEN - Uit een evaluatie van onderzoeksbureau Intraval van vijftien multiprobleemgezinnen in Groningen blijkt dat het inzetten van een gezinscoach in veel gevallen leidt tot meer zelfredzaamheid. Dat meldt het Nederlands Jeugd Instituut (NJI).

Een ervaren team van gezinscoaches die de werkzaamheden uitvoerde en hierbij ondersteund werd door bijvoorbeeld jeugdhulpverlening en psychiatrie maakte de hulp van de gezinscoach effectiever. Ook een hulpverleningstraject van minimaal een half jaar, het beperken van het aantal gezinnen per gezinscoach en een mandaat om drang en dwang in te zetten was van belang.

Voor de evaluatie nam het onderzoeksbureau interviews af met beroepskrachten en nam het bij de vijftien als eerste ingestroomde gezinnen vragenlijsten af. Terwijl zij voor aanvang van de hulpverlening gemiddeld zeven probleemgebieden (bijvoorbeeld: sociaal netwerk, huisvesting en opvoeding) hadden, was dit ruim een half jaar later nog gemiddeld vijf. Hoewel bij twaalf gezinnen de zelfredzaamheid toenam, had geen enkel gezin na een half jaar geen probleem meer.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal