verhuizen, asielzoekers, jaar

GRONINGEN (Novum) - Asielzoekerskinderen moeten gemiddeld één keer per jaar verhuizen. Hierdoor raken zij achter op school, willen ze zich niet meer aan nieuwe mensen hechten en maken ze liever geen nieuwe vrienden, waarschuwt de Werkgroep Kind in azc, waarin onder meer Defence for Children, Unicef en Vluchtelingenwerk Nederland zijn vertegenwoordigd.

De asielzoekerskinderen verhuizen een stuk vaker dan hun Nederlandse leeftijdgenoten, die gemiddeld eens in de tien jaar verhuizen. De vele verhuizingen zijn volgens de werkgroep aantoonbaar schadelijk voor de ontwikkeling en psychische gezondheid van asielzoekerskinderen. Daarmee zouden de verhuizingen in strijd met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

"Veel kinderen krijgen gedragsproblemen en ontwikkelingsachterstanden", schrijft de werkgroep in een bericht. De regering zou ervoor moeten zorgen dat gezinnen met kinderen op één plek worden opgevangen van het moment dat ze Nederland binnenkomen tot ze naar een reguliere woning verhuizen of terugkeren naar het land van herkomst.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) stuurt binnenkort een Kamerbrief met verhuiscijfers die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vorig jaar heeft bijgehouden. De werkgroep stuurt de Kamerleden informatie die zich toespitst op de kinderen. De onderzoeksresultaten worden donderdag ook aangeboden aan Teeven.