Jeugdzorg, vechtscheidingen, Amsterdam

AMSTERDAM - In de regio Amsterdam en omstreken heeft Bureau Jeugdzorg Amsterdam veel werk aan vechtscheidingen. In deze gebieden staan ongeveer 150 gezinnen onder regie van Jeugdzorg vanwege scheidingen die uit de hand gelopen zijn. Dat gaat gepaard met relatief veel meldingen bij de politie van huiselijk geweld en puberproblemen, zo meldt het Parool.

Deze problematiek doet zich in de stadsdelen Zuid en Centrum en op IJburg in Amsterdam en in Amstelveen veel voor. Regiomanager in Zuid en Amstelveen Sylvia Maas vindt het opvallend dat het vaak gaat om hoogopgeleide, verbaal sterke, blanke ouders die een sterke eigen visie hebben op de opvoeding. “Het zijn erg pittige dossiers. We doen het nooit goed; beide ouders eisen hun gelijk.”

Bureau Jeugdzorg registreert gezinnen niet aan de hand van specifieke problemen, maar signaleert in dit geval wel een duidelijke trend. In de meeste gevallen hebben de ouders eerst al psychologen, particuliere therapeuten en opvoedbureaus geprobeerd als zij uiteindelijk met Bureau Jeugdzorg in aanraking komen. Hierdoor verkeert het gezin in veel gevallen dan al in crisis. De ouders bestrijden elkaar vaak met elk een advocaat en houden het voor de buitenwereld zo veel mogelijk verborgen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal