Logo VNG

UTRECHT (Novum) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft besloten zelf onderzoek te laten doen naar de gevolgen en uitvoerbaarheid van de extra taken en bevoegdheden die gemeenten krijgen. Het Centraal Planbureau wordt gevraagd dit onderzoek uit te voeren, laat de VNG maandag weten.

Gemeenten krijgen taken overgedragen op het gebied van de jeugdzorg, werk en langdurige zorg. Ze zijn 'gemotiveerd' om de verantwoordelijkheid voor de zogeheten decentralisaties te dragen, maar willen wel op tijd inzicht hebben in wat er op hen afkomt en of het voorstel financieel uitvoerbaar is. Het rijk stelt wel geld beschikbaar, maar vorig jaar ontstond al een conflict over sociale werkplaatsen, omdat hierop tegelijkertijd fors werd bezuinigd.

De bedoeling is niet om het proces te vertragen, maar om het te 'ondersteunen' met 'objectief feitenmateriaal'. "De algemene financiële positie van gemeenten maar ook de bezuinigingsdoelstellingen van het kabinet bij de decentralisaties baren gemeenten namelijk zorgen."

De VNG heeft er eerder tevergeefs bij het rijk op aangedrongen om samen onderzoek te doen, maar de gemeenten vingen bot bij het kabinet. Het zou volgens de regering op dit moment niet mogelijk zijn om een totaalbeeld te geven 'van de verschillende stadia van besluitvorming', aldus de VNG.