turkije bureau jeugdzorg

AMSTERDAM - Gisteren berichtte Trouw over harde woorden van de Turkse regering, die kinderen van Turkse komaf wil redden van assimilatie door christelijke en homoseksuele pleegouders in Europa. Bureau Jeugdzorg legt in een korte reactie de normale procedures uit, maar bespreekt de zaken niet inhoudelijk. Dat laat de zorginstantie weten op haar website.

Een onderzoekscommissie van de Turkse regering wil dat Turkse kinderen geplaatst worden bij Turkse pleegouders. Zij beticht Europese instanties bovendien van discriminatie, omdat zij bij Turkse ouders sneller tot uithuisplaatsing over zouden gaan dan bij westerse ouders. Het zou in heel Europa gaan om tussen de vijf- en negenduizend kinderen.

Bureau Jeugdzorg laat weten dat het bij uithuisplaatsing altijd eerst kijkt naar een plek bij familie of een pleeggezin in hetzelfde milieu. Het probleem is echter dat er onvoldoende Turkse pleegouders in het pleegouderbestand zitten. Daarom wordt in plaats daarvan gekeken naar plaatsing binnen de regio.

In de reactie gaf Bureau Jeugdzorg alleen uitleg over de toegepaste werkwijze en geeft aan in de media niet inhoudelijk op aangehaalde zaken in te gaan. De instantie wil overigens wel met de Turkse commissie om de tafel gaan zitten, om vragen of opmerkingen van de commissie te bespreken.

© Nationale Zorggids / Olof Venema