Decentralisatie, Noord-Brabant, zorgen

DEN BOSCH - Er zijn zorgen over het overhevelen van de jeugdzorg naar de gemeenten in Noord-Brabant. De zorgen gaan over het (hoge) tempo waarin deze plaats moet vinden, het overdragen van de expertise van de medewerkers van Jeugdzorg Noord-Brabant, de dossieroverdracht en het feit of ambtenaren wel goed toegerust zijn op hun taken, zo meldt het Brabants Dagblad.

Directeur Rita van Breugel van de zorgorganisatie vraagt zich af of er wel genoeg tijd is om jeugdzorg verantwoord over te dragen. Ook wil zij weten wat er met de expertise gebeurt van de negenhonderd medewerkers die elk voor dertigduizend euro zijn opgeleid.

Daarnaast maakt zij zich zorgen over de enorme dossiervorming en de chaos die bij deze overdracht kan ontstaan. Gedeputeerde Brigitte van Haaften van de provincie Noord-Brabant deelt deze zorgen: "Let wel: een geval van kindermishandeling doe je er als ambtenaar niet even bij. Dat vraagt om een deskundige aanpak”.

Hoewel Van Breugel en Van Haaften wel de ‘samenwerkingscultuur’ van de Brabantse gemeenten prijzen, zijn zij er beiden over eens dat er nog het één en ander moet gebeuren voordat de jeugdzorg verantwoord over kan worden geheveld naar de gemeente.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal