Normal_fotografie_cameras

AMSTERDAM - Artikelen op online mediasites die over Marokkaanse probleemjongeren of jeugdcriminaliteit gaan, worden vaak geïllustreerd met een standaardfoto: een groepje jongens dat op de grond zit, een met een capuchon over zijn hoofd, een met zijn kraag hoogopgetrokken en een die beduusd voor zich uitkijkt. Maar op de foto staan helemaal geen Marokkaanse probleemjongeren, meldt PhotoQ.nl.

Elsevier, De Pers, BMC en tal van andere media maken gebruik van de foto bij artikelen die gaan over Marokkaanse jongeren, zwerfjongeren, jeugdcriminaliteit, overlast en Amsterdamse jongeren in het algemeen. Schrijver Martijn Kleppe vond de oorspronkelijke foto. Hoewel hij toegeeft dat hergebruik een veel voorkomend fenomeen is, denkt hij toch dat beeldredacteuren en journalisten zorgvuldiger om moeten gaan.

De foto gaat niet over probleemjongeren, overlast of criminaliteit. In 2005 bezochten ongeveer 350 Marokkaanse jongeren kamp Westerbork, waar zij onder andere luisterden naar een kampoverlevende. De jongens op de foto waren aan het luisteren en niet bezig met het veroorzaken van overlast of onrust.

© Nationale Zorggids / Olof Venema