Knuffelbeer

DEN HAAG (Novum) - Ongeveer vijfhonderd kinderen hebben hun verhaal achtergelaten op het meldpunt voor kinderen in armoede van kinderombudsman Marc Dullaert. Ook ongeveer tweehonderd ouders en mensen die via hun werk met kinderen in aanraking komen hebben een reactie achtergelaten, meldt de kinderombudsman maandag.

Het meldpunt ging drie weken geleden van start en sluit dinsdag. Opvallend is dat veel kinderen schrijven over het ontbreken van een goede maaltijd, een warm huis en kleding, aldus Dullaert. "Dat zijn zaken die voor Nederlandse kinderen vanzelfsprekend zouden moeten zijn."

Veel kinderen schamen zich voor hun situatie, zo blijkt volgens Dullaert verder uit de verhalen. "Zo lees ik verhalen van kinderen, die na een schoolvakantie verhalen verzinnen over wat voor leuke dingen ze hebben gedaan. Of kinderen die geen vriendjes mee naar huis nemen om te spelen, bang dat ze zullen zien hoe de situatie thuis is."

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau leeft een op de negen Nederlandse kinderen in armoede. Dat zijn er in totaal 377 duizend.

De Kinderombudsman is bezig met een onderzoek naar de situatie van Nederlandse kinderen die in armoede opgroeien. Hij hoopt ermee inzicht te krijgen in hoe kinderen het ervaren in armoede op te groeien. De verhalen die hij via het online meldpunt heeft ontvangen, gebruikt Dullaert voor zijn studie. Met vijftig kinderen gaat hij in eerste instantie verder in gesprek.

In de volgende fase van het onderzoek wordt ook het armoedebeleid voor kinderen van alle gemeenten geïnventariseerd. Dit moet een overzicht van goede voorbeelden opleveren en adviezen voor gemeenten om hun armoedebeleid te verbeteren. De kinderombudsman biedt de resultaten in de zomer aan het kabinet en de gemeenten aan.