Normal_tralies_gevangenis

AMSTERDAM - Een 18-jarige jongen met het verstandelijk vermogen van een 8-jarige heeft bijna een week in een Amsterdamse cel door moeten brengen omdat hij illegaal in het land is. Dat meldt de Volkskrant.

De jongen met een IQ van 48 kwam acht jaar geleden uit Suriname naar Nederland. Zijn moeder had echter nooit een paspoort voor hem aangevraagd, niet in Suriname en niet in Nederland. De jongen gaat hier naar een speciale school, het Orion College voor zeer moeilijk lerende kinderen.

Vorige week woensdag hield de politie het busje van de school staande omdat die in een gedeelte van de Bijlmer reed waar een ontheffing geldt. De jongen kon geen paspoort of verblijfspapieren overleggen en werd direct meegenomen.

Dinsdagavond mocht de jongen uiteindelijk naar huis, maar hij dreigt nog steeds te worden uitgezet. De school en de plaatselijke politiek laten zich niet ongeroerd. Er is inmiddels een procedure gestart tegen de uitzetting en Maureen van der Pligt, raadslid voor de SP en oud-werknemer van het Orion College, gaat de zaak bespreken met de gemeenteraad.

© Nationale Zorggids / Olof Venema