Aantal ontvoerde kinderen opnieuw toegenomen

HILVERSUM (Novum) - Het aantal ontvoerde kinderen door ouders of familieleden is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal werden 286 kinderen naar het buitenland of juist naar Nederland meegenomen, blijkt woensdag uit het jaarverslag van het Centrum Internationale Kinderontvoering. In 2011 ging het nog om 249 kinderen, een jaar daarvoor bedroeg het aantal 165. In alle gevallen kwam in ieder geval een van de ouders uit Nederland.

In totaal zijn 175 ontvoeringen gemeld, waarvan er 113 uit Nederland en 47 naar Nederland plaatsvonden. In vijftien zaken was Nederland niet direct betrokken. De meeste kinderen, negentien in totaal, werden naar Turkije meegenomen. Daarna volgen Duitsland met twaalf en België met tien kinderen.

In 119 zaken was de moeder de dader en in vijftig zaken de vader. In twee zaken hebben de ouders samen de kinderen ontvoerd terwijl Bureau Jeugdzorg de zeggenschap had over de verblijfplaats van de kinderen. Vier keer ontvoerden familieleden de kinderen.

De duur van de ontvoeringen is heel wisselend, laat directrice Els Prins desgevraagd weten. In Nederland zijn de meeste zaken binnen een halfjaar opgelost, maar in het buitenland kunnen processen soms jaren duren. "Vooral in Italië kan het eindeloos duren", aldus Prins.