Laat zien wat je waard bent

DEN HAAG - Op voorstel van de staatssecretarissen Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie heeft de ministerraad ingestemd met de toezending aan de Tweede Kamer van het wetsvoorstel professionalisering in de jeugdzorg. Dat staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Jeugdzorginstellingen krijgen door de nieuwe wet de verplichting om te werken met geregistreerde medewerkers, zoals jeugdzorgwerkers en gedragswetenschappers. Om deze registratie in stand te houden, moeten professionals zich continu bij en na laten scholen. Daarnaast is er een beroepscode voor deze groep, waaraan zij zich dienen te verbinden.

Ook zal er in de jeugdzorgprofessionalisering gebruik worden gemaakt van tuchtrecht, wat ervoor moet zorgen dat het beroepsmatig handelen binnen de beroepsgroep kan worden getoetst. Op die manier moeten cliënten worden beschermd tegen onprofessioneel handelen. Het kabinet is vanwege de genoemde stappen begonnen met onder meer de campagne 'Laat zien wat je waard bent', om professionals op te roepen zich zo snel mogelijk te registreren.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem