Tweede Kamer

DEN HAAG (Novum) - De jeugdzorg moet integrale hulp gaan bieden aan probleemgezinnen volgens het uitgangspunt 'één gezin, één plan, één regisseur'. Dat schrijven staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in een plan dat zij maakten met gemeenten en provincies.

In het plan, dat maandagavond naar de Tweede Kamer werd gestuurd, wordt beschreven wat er moet gebeuren voordat Jeugdzorg in 2015 onder verantwoordelijkheid van de gemeenten gaat vallen. Nu ligt die verantwoordelijkheid nog bij de provincies en stadsregio's, verspreid over verschillende fondsen. In het nieuwe plan krijgen gemeentes één budget voor de jeugdzorg. Van het budget gaat wel enkele honderden miljoenen af.

Het inzetten van een regisseur moet zorgen voor betere samenwerking tussen verschillende hulpverleners die met gezinnen bezig zijn. Dat zou onder meer moeten leiden tot minder administratieve lasten en het vaker inzetten van het sociale netwerk rond een gezin.

Verder moeten 'een sterker opvoedkundig klimaat' in gezinnen, wijken en scholen zorgen voor onder meer minder medicijngebruik onder kinderen. Zij krijgen steeds vaker middelen tegen aandoeningen als ADHD voorgeschreven.

Van Rijn en Teeven hopen het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.