André Rouvoet

DEN HAAG - Oud-minister van de ChristenUnie en voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet laat in een interview met de Volkskrant weten dat seksualiteit in de jeugdzorg volgens hem meer moet worden besproken.

Zo moet volgens Rouvoet in opleidingen, bij functioneringsgesprekken van medewerkers en bij de overplaatsing van kinderen tussen instellingen het onderwerp seksualiteit vaker aan de orde komen. Een commissie onder zijn leiding eist van jeugdzorgorganisaties dat zij door dit onderwerp aan te kaarten het seksueel misbruik binnen de sector terugdringen.

De gewenste maatregelen zijn een gevolg van het rapport van de commissie-Samson, waarin werd gesteld dat de overheid ernstig heeft gefaald bij het beschermen tegen misbruik van kinderen onder haar hoede. Het praten over seksualiteit door hulpverleners bleek daarbij een groot taboe te zijn. Jeugdzorg Nederland heeft na het uitkomen van het rapport Rouvoet ingeschakeld om maatregelen te bedenken om het misbruik terug te dringen. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem