Politie, verdachte

(Novum) - De politie heeft dinsdagochtend zeven jongeren van hun bed gelicht die ervan worden verdacht een criminele jeugdbende te vormen in twee wijken in Culemborg. De zeven jongens, in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, zouden de kernleden van de bende zijn. De groep wordt onder meer verdacht van inbraken, witwassen en intimidatie, meldt een woordvoerder van de politie.

De jongeren, allen woonachtig in Culemborg, werden rond 05.00 uur van hun bed gelicht. Twee van hen, beiden 16 jaar, zijn minderjarig.

De jeugdbende wordt onder meer verdacht van zo'n 250 inbraken en pogingen tot inbraak in de wijken Terweijde en Voorkoop in Culemborg-Oost. Ook zou de bende buurtbewoners hebben bedreigd en geïntimideerd. De feiten zijn gepleegd vanaf augustus vorig jaar.

Aan de actie deden in totaal zo'n honderd politiemensen mee. De politie heeft ongeveer vijftig leden van de bende, die in wisselende samenstelling opereert, op het oog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Daarop werd ook besloten de woningen van de verdachten te doorzoeken op gestolen waar of goederen die zijn gekocht met crimineel geld. Rond 09.00 uur waren die doorzoekingen nog in volle gang, meldt de zegsvrouw. Het zevental zit nog vast.