Baby

LONDEN - Uit een onderzoek van de New York University, waarvoor meer dan 10.000 Britse kinderen werden onderzocht, blijkt dat kinderen die via een keizersnede zijn geboren 83 procent meer kans hebben om op elfjarige leeftijd overgewicht te hebben. Dat meldt de Metro (VS).

Het onderzoek van Jan Blustein, dat werd gepubliceerd in de International Journal of Obesity, volgde de kinderen vanaf hun geboorte in 1991 of 1992 tot in hun tienerjaren. Hoewel de kinderen die via een keizersnede werden geboren direct na de bevalling vaak lichter waren dan leeftijdsgenootjes, haalden zij dit verschil na ongeveer zes weken in. In het onderzoek werden de kinderen op hun zesde, elfde en vijftiende opnieuw onderzocht, waaruit bleek dat het gewicht van deze kinderen vaak blijft toenemen.

De kinderen die via een keizersnede ter wereld komen hebben niet alleen last van een groter risico op overgewicht. Ze krijgen ook vaker astma en hebben een vijf keer hogere kans op allergieën. Hoewel de redenen hiervoor niet volledig bekend zijn, vermoedt Blustein dat deze gezondheidsproblemen veroorzaakt kunnen worden doordat de baby's niet aan bacterieën uit het geboortekanaal worden blootgesteld. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem