Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

(Novum) - De driehonderd miljoen euro die volgens het sociaal akkoord vanaf volgend jaar beschikbaar komt voor bestrijding van de werkloosheid moet nu al worden uitgegeven. Dat zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), schrijft het AD.

Het kabinet, de werkgevers en de vakbonden spraken in april af dat er extra geld komt voor de sectoren waar de crisis het hardst toeslaat, zoals de bouw en de metaal. Nu de werkloosheid in hoog tempo oploopt, wil Asscher dat dit geld sneller wordt ingezet.

Werkgevers en werknemers moeten van het kabinet meebetalen aan de plannen. Ook moet er aandacht zijn voor jongeren en ouderen.

Een sectorplan voor de bouw zou inmiddels zo goed als af zijn. "Als het lukt om de plannen concreet te krijgen, wil ik er al dit jaar mee beginnen", zegt Asscher in het interview dat zaterdag in de krant moet verschijnen.

In het kabinet is er volgens Asscher ruimte om het geld eerder los te krijgen. "Maar het moet wel echt banen opleveren. Symboolgeld uitgeven doe ik niet." Het aantal werklozen lag vorige maand op 650 duizend, een recordaantal. De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de oplopende werkloosheid.