UNICEF

AMSTERDAM - Uit het rapport 'The State of the World's Children 2013' van UNICEF blijkt dat kinderen met een handicap wereldwijd minder vaak gezondheidszorg ontvangen of naar school gaan dan andere kinderen. Ook zijn gehandicapte kinderen vaker slachtoffer van geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing.

UNICEF pleit daarom voor meer onderzoek naar de leefsituaties van deze groep, met als doel discriminatie en uitsluiting beter te kunnen voorkomen. Ook zou er vanuit gemeenschappen en de samenleving als geheel meer focus moeten zijn op wat gehandicapte kinderen wel kunnen bereiken, in plaats van op hun beperkingen.

"Als je de handicap eerst ziet, en dan pas het kind, is dat niet alleen verkeerd voor het kind, maar het ontneemt de samenleving vanalles dat het kind te bieden heeft", aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF.

In het rapport worden opties beschreven voor samenlevingen om een volwaardige rol van gehandicapte kinderen te bewerkstelligen. Zo wordt de rol van het reguliere onderwijs benadrukt, die noodzakelijk is voor de kinderen om hun ambities te kunnen verwezenlijken. Ook dringt UNICEF er bij regeringen op aan om zich te houden aan eerder gemaakte afspraken en beloften over de garantie van gelijke rechten van al hun inwoners.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem