Gemeente Utrecht

UTRECHT – De gemeente Utrecht wil vanaf 2015 in elke buurt van de stad een buurtteam als aanspreekpunt hebben, waar de basiszorg ondergebracht is voor gezinnen die tijdelijk opvoedingsondersteuning nodig hebben. Met dit plan moet de versnippering van zorg tegengegaan worden en krijgt elk gezin één behandelplan met één vast aanspreekpunt. Dit meldt de Telegraaf. 

In de buurten Ondiep en Overvecht worden de buurtteams al enkele jaren als experiment ingezet. Uit de resultaten van deze test blijkt dat laagdrempelige basiszorg in de vorm van een buurtteam zowel effectiever als goedkoper is dan de huidige manier van hulpverlenen. Mocht een gezin behoefte hebben aan specialistische zorg, dan kan het buurtteam hiertoe een doorverwijzing regelen. Ook bij een uithuisplaatsing van kinderen blijft het buurtteam betrokken bij het gezin. 
Door ieder van de teamleden een specifieke taak te geven, moet voorkomen worden dat collega’s langs elkaar heen werken.
 
Mogelijk zullen vergelijkbare buurtteams opgezet worden voor het bieden van sociale zorg aan mensen in moeilijke situaties. Hierover zal de gemeenteraad volgende maand beslissen. 
 
© Nationale Zorggids