Normal_teeven

(Novum) - De coalitiepartijen willen het gevangenisplan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aanpassen. Tegelijkertijd houden VVD en PvdA vast aan de bezuinigingsopgave uit het regeerakkoord, bleek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de plannen.

Na VVD'er Ard van der Steur zei ook Ahmed Marcouch (PvdA) dat de voorstellen aanpassing behoeven. "Het plan zoals het er nu staat moet gewijzigd worden op onderdelen", zei hij. "Maar het bezuinigingskader, dat staat." Teeven moet in totaal 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. De bewindsman wil dat bereiken door een aantal gevangenissen te sluiten en door meer elektronische detentie.

De VVD liet echter al weten dat een enkelband alleen mag worden ingezet in de laatste fase van de straf. Elektronische detentie kan niet worden gebruikt ter vervanging van een gevangenisplan, zei Van der Steur. Bovendien wil hij dat gevangenen die in de laatste fase van hun straf een enkelband krijgen goed worden gecontroleerd op het bezit van alcohol en drugs.

Marcouch viel hem bij en stelde ook nadere voorwaarden aan het gebruik van de enkelband. Hij wil dat het vooral wordt gebruikt voor de resocialisatie van gevangenen. Zo moeten gevangenen met een enkelband bijvoorbeeld onderwijs kunnen volgen. Dat moet voorkomen dat zij terugvallen in de criminaliteit.

VVD en PvdA hopen ook dat de 'herijking' van het plan ertoe leidt dat minder gevangenissen moeten worden gesloten en dat minder mensen hun baan kwijtraken.

De oppositiepartijen verwezen het plan vrijwel unaniem naar de prullenbak. Daarbij vielen termen als 'afbraakplan' en 'ondoordachte bezuinigingen'. "Ik heb er geen goed woord voor over", zei Madeleine van Toorenburg (CDA).

Teeven komt nog aan het woord. De bewindsman liet eerder al weten dat hij bereid is om naar de alternatieven te kijken. Een van de voorstellen is om gevangenen overdag onder toezicht buiten de gevangenis te laten werken. Daardoor is overdag nauwelijks personeel nodig, waardoor flink bezuinigd kan worden, denken de directeuren van de gevangenissen.