Fred Teeven

(Novum) - VVD en PvdA willen het debat met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven donderdag gewoon afmaken, ook al worden de plannen voor de bezuinigingen in het gevangeniswezen aangepast. De voltallige oppositie voelt daar echter weinig voor, zo bleek donderdagmiddag bij de hervatting van het debat.

VVD en PvdA willen de bezuinigingsvoorstellen op essentiële punten wijzigen, zo bleek eerder op de dag. Daarmee is volgens de oppositiepartijen het plan van tafel. SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde daarom voor het debat op te schorten zodra Teeven heeft gereageerd. Normaal volgt dan een tweede termijn waarbij politieke conclusies kunnen worden getrokken, maar Kooiman zei geen zin te hebben in een 'toneelstukje'.

Het SP-Kamerlid wil het debat pas voortzetten als Teeven een nieuw plan heeft gemaakt. Kooiman kreeg daarvoor steun van al haar collega's uit de oppositiebankjes, maar niet van VVD en PvdA. Een besluit om te stoppen met het debat kan pas worden genomen als eerst Teeven aan het woord is gekomen, redeneerde Ard van der Steur (VVD). Bovendien wil hij misschien wel een motie indienen in de tweede termijn, zei hij. Hij kreeg bijval van Ahmed Marcouch (PvdA).

Kooiman nam hiermee geen genoegen aan en vroeg een hoofdelijke stemming aan over haar voorstel om het debat halverwege te stoppen. Dat voorstel werd met 72 tegen 61 stemmen verworpen. Daarop kon Teeven alsnog beginnen met zijn betoog.