Normal_geld_3

(Novum) - De Belastingdienst heeft vorig jaar vierhonderd miljoen euro minder kinderopvangtoeslag uitgekeerd dan in 2011. Met de daling van vijftien procent komt het totale uitgekeerde bedrag op 2,4 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De nieuwe regels voor de kinderopvang leidden ertoe dat veel ouders stopten met het gebruik van formele kinderopvang, opvang die bij een gemeente is geregistreerd. Ook de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt droeg volgens het CBS bij aan het verminderde gebruik van opvang.

De uitstroom uit de toeslagregeling was in 2012 voor het eerst groter dan de instroom. Er kwamen in 2012 75 duizend ontvangers van de toeslag bij en 78 duizend mensen stopten met de regeling. In de jaren ervoor lag de toename rond de negentigduizend. In totaal ontvingen 534 duizend ouders of ouderparen kinderopvangtoeslag.

De ontvangers declareerden minder uren opvang. Daardoor daalden de gemiddelde kosten voor de opvang met 550 euro naar 6600 euro. De vergoeding voor de opvangkosten daalde in 2012 eveneens. Werd in 2011 nog 72 procent van de kosten vergoed via toeslagen, in het afgelopen jaar was dat 68 procent.