Normal_kind_verdrietig

Als ouders uit elkaar gaan wanneer hun kinderen nog klein zijn, heeft de scheiding een groter negatief effect op de relatie met de ouders dan wanneer de ouders later zouden scheiden. Dit blijkt uit twee onderzoeken van de University of Illinois, zo meldt Nu.nl.

Bijna 8000 kinderen, waarvan met gescheiden ouders, vulden voor het eerste onderzoek een vragenlijst in. Kinderen die tussen de drie en vijf jaar waren toen hun ouders gingen scheiden, bleken zich op volwassen leeftijd onzeker  te voelen over de relatie met hun ouders. Zij twijfelden of zij hun ouders wel konden vertrouwen en of zij wel voor hen klaar zouden staan wanneer ze hulp nodig hadden.
 
Ook bekeken de onderzoekers of er een verschil bestond tussen de relatie met de moeder en die met de vader. Zij ondervroegen 7500 kinderen die na de scheiding bij een van beide ouders of bij grootouders en andere verzorgers gingen wonen. Wanneer kinderen na de scheiding bij hun moeder gingen wonen, wat in 74 procent het geval was, ontwikkelden zij een slechtere relatie met hun vader, en andersom. 
 
De scheiding van ouders heeft geen duidelijke invloed op het latere liefdesleven van kinderen. De onderzoeken werden gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin. 
 
© Nationale Zorggids