Normal_schippers

(Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt het onverstandig dat ouders hun kinderen niet inenten tegen mazelen, maar voelt niets voor verplicht vaccineren. "Dit is een vrij land waarin mensen hun eigen afwegingen maken", zei Schippers dinsdag.

De bewindsvrouw raadt iedereen met klem aan om kinderen te laten inenten. "Maar er zijn groepen die zeggen: inenten is gif spuiten en dat moet je niet doen. Dat is een weinig wetenschappelijke manier van benaderen, maar deze mensen zijn vaak moeilijk te overtuigen, zeker door iemand die liberaal is. Maar ik denk: het feit dat er vaccinaties zijn zou ook iets kunnen zijn dat door god gegeven is."

Volgens Schippers zijn het overigens niet alleen strenggelovige mensen in de biblebelt die hun kinderen niet inenten. "Het komt ook voor in de grachtengordel, bij antroposofische groepen. Al deze mensen kunnen dit alleen doen bij de gratie van anderen die hun kinderen wel inenten."

Vorige week maandag liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten dat kinderen die een verhoogd risico lopen om met mazelen besmet te raken, een extra vaccinatie kunnen krijgen. Twee groepen kinderen komen in aanmerking voor de prik. Het gaat om kinderen van zes tot veertien maanden oud die wonen in gemeenten waar minder dan negentig procent van de kinderen is ingeënt tegen de ziekte. Kinderen van een half tot 19 jaar oud die behoren tot de reformatorische gezindte, krijgen ongeacht hun woonplaats een uitnodiging.

De PvdA heeft er bij Schippers op aangedrongen om meer kinderen in de biblebelt in te enten tegen de mazelen. De regeringspartij maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen. De biblebelt - een strook van Zeeland tot de Veluwe - kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen.