Normal_teken_teek_ziekte_lyme

Het RIVM en de Universiteit van Wageningen waarschuwen voor een hoog aantal tekenbeten in de maand juli. Dat meldt Natuurbericht.

Naar verwachting zal de tekenactiviteit vanaf deze week toenemen. Dit heeft te maken met een stijging van de temperatuur. Door het aanbreken van de vakantieperiode trekken meer mensen eropuit om deel te nemen aan een buitenactiviteit. Naar schatting zullen rond de 200.000 mensen hierbij een tekenbeet oplopen. Bij ongeveer 3% van de mensen met een tekenbeet ontwikkelt zich de ziekte van Lyme. Hiermee is de kans groot dat duizenden mensen deze maand te maken zullen krijgen met een besmetting.


Uit een recente enquête van de Universiteit van Wageningen blijkt dat slechts een derde van alle mensen zich regelmatig controleert op de aanwezigheid van teken na een activiteit in de buitenlucht. Als een teek na een beet tijdig wordt verwijderd kan een besmetting met de Lymeziekte worden voorkomen. Om de kennis omtrent tekenactiviteit en preventie te vergroten is door eerder genoemde partijen de Tekenradar in het leven geroepen.
 

© Nationale Zorggids