Normal_kind_rode_hond

Op een basisschool in Midden-Nederland hebben elf kinderen rode hond. Het RIVM heeft dit bericht bevestigd. De school ligt in de Biblebelt, een gebied waar uit geloofsoverwegingen veel kinderen niet gevaccineerd worden tegen kinderziekten. In juni brak in hetzelfde gebied al de mazelen uit. Dit meldt nrc.nl.

 
Rode hond is een kinderziekte die voor kinderen veel onschuldiger is dan de mazelen. Wel bestaat er een groot risico op geboorteafwijkingen of miskraam wanneer vrouwen in het begin van hun zwangerschap besmet raken met de ziekte. 
 
Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding maakt zich echter geen ernstige zorgen. In 2004 en 2005 werd het gebied ook getroffen door een uitbraak van rode hond. Waarschijnlijk zijn toen vrijwel alle ongevaccineerde mensen besmet geweest. Mensen die al eens de rode hond hebben gehad, kunnen de ziekte niet opnieuw krijgen. De kinderen die nu ziek zijn geworden, zijn allemaal na 2005 geboren en dus onbeschermd. 
 
Bij de uitbraak in 2004-2005 raakten 32 zwangere vrouwen besmet. Twee ongeboren kinderen overleden, veertien werden geboren met ernstige afwijkingen. Vrouwen in het gebied die nu van vruchtbare leeftijd zijn, zijn naar alle waarschijnlijkheid al immuun voor de ziekte. Het RIVM houdt de ontwikkelingen in de gaten. 
 
© Nationale Zorggids