Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Het aantal incidenten waarbij het gebruik van drugs een rol speelt, is vorig jaar opnieuw gestegen. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat tussen 2009 en 2012 het aantal meldingen van  gezondheidsincidenten naar aanleiding van druggebruik steeg van 1664 naar 2961. Dat meldt de NOS.

Het Trimbos plaatst wel een kanttekening bij de stijging, die deels verklaard kan worden door een actievere registratie van incidenten. Van alle drugsgebruikers die zich vorig jaar tijdens grote evenementen of festivals bij de EHBO-post meldden met een probleem, had 61 procent xtc gebruikt. In 2009 was dit nog 39 procent.

Het gebruik van xtc kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder hartkloppingen en hyperthermie (stijging van de lichaamstemperatuur). In Nederland overleden vorig jaar drie mensen aan de gevolgen van xtc-gebruik. Dit jaar zijn er tot nu toe twee sterfgevallen gemeld, waarin toxicologisch onderzoek nog moet uitwijzen of xtc de doodsoorzaak was.

Uit het onderzoek van Trimbos blijkt verder dat vooral mannen tussen 19 en 24 door druggebruik bij een hulppost terecht komen. Eerder waarschuwde het instituut voor het gevaar van vervuilde xtc-pillen. Dit festivalseizoen worden feestgangers vooral attent gemaakt op de risico's van  hooggedoseerde mdma-pillen die steeds meer in omloop zijn.

© Nationale Zorggids