Normal_legionella_pneumophila

Mensen die gebruik maken van een tuinslang of tuindouche doen er goed aan om eerst het water even te laten doorlopen. Dat meldt Trouw.

De tuindouche is dit seizoen een van de meest verkochte artikelen in tuincentra en warenhuizen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor de risico's van stilstaand water, dat in een tuinslang achter blijft. In combinatie met het warme weer kan hierdoor de legionellabacterie ontstaan, waardoor besmetting met de veteranenziekte (legionella) op de loer ligt.

Legionella is een infectieziekte. Wie besmet is voelt zich grieperig met koorts, hoofdpijn en spierpijn. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar zonder behandeling kan de aandoening zelfs dodelijk zijn. Iedereen die water beheert, moet aan strenge regels voldoen om legionella te voorkomen, maar toch worden jaarlijks honderden mensen ziek.

'Legionella is geen typisch zomerprobleem. De bacterie kan zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen. Maar in de zomer kunnen mensen er wel makkelijker mee in aanraking komen', aldus het RIVM. Het ministerie van Milieu waarschuwt op de website ook voor douchen op kampeerterreinen. 'Laat vooral als het warm is de douche even lopen.'

© Nationale Zorggids