Normal_rode_kruis

(Novum) - Het Rode Kruis zet 33 duizend vrijwilligers in vanwege de hitte. Zij moeten zorg bieden aan kwetsbare groepen als ouderen, kinderen en bezoekers van evenementen. Het Rode Kruis wil zo veel mogelijk mensen bewust maken van de risico's van de warmte.

Nu het nationaal hitteplan zondag in werking is getreden, schaalt ook het Rode Kruis zijn communicatie op. Dat gebeurt onder meer via sociale media. Zo'n 287 duizend mensen die de EHBO-app van het Rode Kruis hebben, ontvangen een informatiebericht op hun mobiele telefoon.

Het Rode Kruis roept iedereen op vooral goed voorbereid op pad te gaan, zich voldoende tegen zon en warmte te beschermen en extra aandacht te besteden aan kwetsbare mensen in de nabije omgeving.

Rode Kruis-hulpverleners helpen bij muziek- en sportevenementen. Vrijwilligers gaan organisaties ondersteunen met een plan van aanpak om bezoekers zo goed mogelijk voor te lichten en hulp te bieden bij bijvoorbeeld uitdroging, duizeligheid, flauwtes of een zonnesteek. Rode Kruis-vrijwilligers hielpen afgelopen week al bij de Nijmeegse Vierdaagse en het European Youth Olympic Festival in Utrecht.

Het aantal vrijwilligers dat het Rode Kruis nu inzet is uitzonderlijk. Een woordvoerder van de hulporganisatie laat aan Radio 1 weten zich geen eerdere aanleiding te kunnen herinneren waarvoor op deze schaal hulp werd ingezet.

Maandag en dinsdag wordt het tropisch warm. Lokaal kunnen maxima oplopen tot 34 graden, meldt weeronline.nl. Woensdag wordt het opnieuw een hete dag, 's avonds onweersbuien worden verwacht.